[vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]Abcesul dentar este o inflamatie circumscrisa, cu punguta de puroi in jurul dintelui afectat.
Mai intai se infecteaza pulpa dintelui (pulpita), apoi vasele si nervii puplari se necrozeaza si canalul dentar este invadat de microbi (gangrena puplara).Puroiul se formeaza atunci cand organismul incearca sa lupte impotriva infectiei bacteriene.
Caracteristica este durerea dentara: apare brusc, initial de intensitate mai mica, devenind mai severa in cateva ore, zile. Poate fi resimtita si la nivelul urechii, gatului – de aceeasi parte cu dintele afectat.
Ce alte simptome si semne pot aparea in cazul unui abces ?
dureri pulsatile la nivelul dintelui afectat care cresc treptat in intensitate;
dureri la nivelul gatului, urechii sau osului maxilar de aceeasi parte cu dintele afectat;
durerile cresc in intensitate:
in timpul masticatiei;
in pozitia culcat;
la atingerea dintelui;
la cald;
respiratie urat mirositoare si/sau un gust neplacut in gura;
dificultati la masticatie si/sau inghitirea alimentelor;
aparitia unei colectii de puroi sub forma unei umflaturi (sau tumefieri) in dreptul dintelui afectat (fie spre obraz fie spre limba sau palat) ;
gingia la acest nivel este rosie si tumefiata;
dintele isi poate schimba culoarea si poate deveni mobil;
in cazul abceselor mai mari, tumefierea obrazului sau fetei in partea corespunzatoare acestuia.
[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]Abcesul dentar este una dintre urgenţele cele mai frecvent întâlnite, pentru care pacientul se adresează medicului stomatolog. El poate fi de 3 tipuri, în funcţie de sursa infecţiei:
• abcesul periapical, poate apare la vârful rădăcinii dintelui şi este de obicei rezultatul evoluţiei unei carii profunde, netratate sau a unor lucrări dentare anterioare
• abces parodontal apare la nivelul gingiilor, în jurul rădăcinii dintelui, fiind rezultatul îmbolnăvirii gingiei sau ţesutului parodontal
• abcesul endo-paradontal este abcesul care apare în cazul în care cele două situaţii de mai sus coexistă.
Medicul stomatolog va trata abcesul prin drenarea și eliminarea infecției. În unele situaţii se poate salva dintele cu un tratament de canal, dar în alte cazuri singura opţiune rămâne practicarea unei extracţii dentare (pierderea dintelui). Prin neefectuarea tratamentului recomandat pentru un abcesul dentar, se poate ajunge la complicaţii grave, care ar putea pune viaţa pacientului în pericol.
Tratamentul pe care ni-l putem administra singuri acasă este eficient pentru un abces dentar?
Nu există posibilitatea tratării abcesului dentar acasă, de către pacient. În general, pacientul poate doar să atenueze temporar simptomele.
Se pot aplica comprese reci (cu gheață) la nivelul obrazului și evitarea căldurii, eventual administrarea de medicamente care se pot elibera fără prescripție medicală cum ar fi analgezicele pentru atenuarea durerii și antitermicele pentru a combate reacția febrilă.
Trebuie menționat că tratarea simptomelor nu va stopa extinderea infecției. În plus, evitând tratamentul calificat administrat de un medic se poate ajunge la complicații mai grave.
Poate fi redus riscul de apariție al unui abces dentar?
Igiena orală corespunzătoare reduce riscul de a dezvolta un abces dentar. De asemenea, trebuie evitate traumele dentare. Vizita periodică la dentist atât pentru adulți cât și pentru copii, trebuie să devină o obișnuință.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]