[vc_row][vc_column][vc_column_text]clinica-stomatologica-buzau-pasta-de-dinti-blog[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Cu toții folosim pastă de dinți în igiena de zi cu zi. Dar oare știm să ne alegem corect pasta de dinți  potrivită pentru dantura noastră? Medicii stomatologi ai clinicii stomatologice SOLdentaX din Buzău vă spun că alegerea unei paste de dinţi pare un lucru facil, însă varietatea de produse apărute astăzi vă pune de multe ori în dificultate. Există pastă de dinţi cu fluor, cea pentru dinţi sensibili, pentru combatarea tartrului, pentru albire sau pentru sângerarea gingiilor.

 

PE CARE O ALEGEM?

 • Pasta de dinți cu fluor

Fluorul este un mineral ce ajută la întărirea smalţului dentar, la remineralizarea în urma uzurii și previne aparitia cariilor.Poate fi folosit, la recomandarea medicului, atât în aplicaţii externe, sub formă de pastă de dinţi îmbogăţită cu fluor sau geluri, cât şi intern, sub formă de comprimate. Asigurarea unei doze ideale zilnice de fluor (0,05 mg/kg) poate ajuta la prevenirea cariilor.Atât timp cât folosiți o pastă de dinți cu fluor nu contează marca, indiferent că este sub forma de pastă, gel, praf sau are aroma. Toate pastele de dinți cu fluor “funcționează” la fel: combat placa și cariile, curăță și lustruiesc smalțul dinților. ATENȚIE însă, supradozarea poate duce la apariţia fluorozei, afecţiune ce se manifestă prin prezenţa ireversibilă pe suprafaţa dinţilor a unor pete albicioase!

 

 • Pastele de dinți care conţin calciu întăresc smalţul

Odată cu trecerea timpului, smalţul  dentar  se uzează, se subţiază şi este afectat de demineralizare, devenind foarte sensibil si fragil. Mai mult, gingiile se retrag ,devin sensibile iar dinții se colorează progresiv şi îşi pierd strălucirea. Pentru a limita acest proces, se impune utilizarea unei paste de dinţi pe bază de peroxid de calciu, care remineralizează şi întăreşte smalţul dinţilor, eliminând totodată bacteriile responsabile de apariţia plăcii dentare.

 • Pastele puţin abrazive, recomandate pentru pacienții cu sensibilitate dentară

Soluţia o reprezintă folosirea unui gel sau a unei paste de dinţi foarte puţin abrazive, care poate conţine fluorinol sau permetol, care se fixează pe suprafaţa dentinei şi formează un strat protector. Complexul de staniu ajută la limitarea proliferării bacteriilor şi acţionează mult timp dupa periaj.

 • Pasta de dinți cu bicarbonat de sodiu

Se știe de foarte mult timp că bircarbonatul de sodiu ajută la curatarea dinților, însă nu are și efect terapeutic, așa cum se menționează în cazul flourului. Bicarbonatul de sodiu creează un mediu alcalin, împiedicând astfel acizii să atace suprafața smalțului. Elimină bacteriile, previne  apariţia cariilor și curăță unele colorații dentare.

 • Pasta de dinți pentru albirea dinților

Există pastă de dinți fara peroxizi, care îndepărtează colorațiile dentare datorită particolelor abrazive, ce ajută la menținerea culorii naturale a dinților. Pastele de dinți cu peroxizi (peroxide de hidrogen sau carbamidă) acționează prin curățarea depozitelor moi de pe smalțul dentar, însă produc și decolorarea excesivă a acestuia, determinând în timp sensibilitate dentară atât la nivelul dinților cât și la nivelul gingiilor.

 • Pasta de dinți naturală

Printre ingrediente se numără propolis, extracte de alge, ulei esențial de ghimbir, însă principalul ingredient este fibra naturală a unui copac indian numit (peelu) ce îndepărtează delicat petele de pe suprafața smalțului. Este foarte important să verificați dacă în compoziție se află și fluorul-esențial pentru sănătatea orală.

DE RETINUT!

 • Periajul dentar trebuie sa dureze între 2 și 3 minute și trebuie efectuat dimineața și seara
 • Daca o pastă de dinți nu își dovedeste eficiența, asigurați-vă că aceasta corespunde nevoilor dumneavoastră
 • Dacă remarcați o sensibilitate dentară crescută, evitați pastele de dinți cu efect de albire și vizitați clinica stomatologică SOLdentaX pentru un consult
 • NU înghițiți pastă de dinți! Poate cauza intoxicație cu fluor! (mai ales la copii)
 • Alături de pasta de dinți folosiți și mijloacele adjuvante (apă de gură, ață dentară)
 • Un periaj agresiv NU înseamnă un periaj corect!

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*
*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.