[vc_row][vc_column][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]
RADIOGRAFIA DENTARĂ
Este o metodă de investigație sigură și minim invazivă (radiografia este realizată cu aparatură ultra-modernă cu un nivel extrem de redus de radiații) ce permite vizualizarea în ansamblu a tuturor dinților și a elementelor maxilo-faciale precum osul maxilar, osul mandibular, sinusurile maxilare sau articulațiile temporo-mandibulare.
Cu ajutorul radiografiei dentare combatem și prevenim afecțiunile orale. Dorim să informăm pacienții că efectuarea unei radiografii dentare nu este dăunătoare, ba dimpotrivă, poate ajuta la descoperirea timpurie, a unor afecțiuni, care netratate pot avea consecințe grave, precum pierderea dintelui respectiv. Astfel, ea este extrem de utilă înainte de efectuarea implanturilor, a tratamentelor endodontice complexe și în chirugia BMF.
Cu ajutorul lor se pot observa:
– carii dentare și interdentare
– abcese dentare sau chisturi
– pierderi osoase
– dezvoltări anormale ale dinților
– pozitiile rădăcinilor, diverse afecțiuni situate la nivelul acesta
– poziția dinților pe arcadele dentare pentru a vedea dacă este nevoie de un aparat ortodontic
Radiografia dentară este una dintre investigațiile de bază, ajutând medicul stomatolog să pună un diagnostic corect, sau să verifice tratamentul dumneavoastră, pe durata întregului proces, sau să stabilească tratamentul având o imagine generală a aparatului dento-maxilar.
Medicul stomatolog are nevoie de radiografia dentară pentru cele mai multe tipuri de tratamente. De ce? Pentru că cea mai importanta parte a dintelui, rădăcina dentară, nu se poate observa cu ochiul liber la o simplă consultatie. Rădăcinile dintelui sunt bine infipte în os și de cele mai multe ori creează probleme atât la tratamentele pe canal cât și la extracțiile dentare.
Sănătatea dinților și rezultatele tratamentelor stomatologice depind de acest instrument de diagnostic. Tratamentele pe canal, de exemplu, trebuie să fie foarte precise și de aceea se fac masurători ale rădăcinilor dentare direct pe radiografie. La extracția dentară, medicul trebuie sa observe dimensiunea, forma și structura rădăcinilor pentru a nu fractura dintele și pentru a nu lăsa porțiuni de rădăcini încă infipte în os.
Cât de periculoasă este radiografia dentară ?
Radiografia dentară NU prezintă riscuri pentru pacient. Timpul de expunere este minim, aparatura modernă este performantă și este dotată cu filtre de radiații X, iar pacientul este protejat în timpul expunerii cu echipament de protecție cu conținut de plumb.
Se poate face radiografie dentară pe timpul sarcinii?
Radiografia dentară NU este contarindicată în timpul sarcinii. Însă, trebuie luate măsuri suplimentare de protecţie, mai ales în trimestrul I de sarcină.
Conform Colegiului American de Radiologie, nicio radiografie nu are o doză de radiaţie suficient de mare încât să provoace efecte adverse embrionului sau fătului în curs de dezvoltare. Dar, cum dezvoltarea organelor copilului se petrece în timpul primului trimestru de sarcină, este bine ca în această perioadă să eviţi orice risc, fie el şi neglijabil.
Medicii dentisti recomandă ca problemele stomatologice să fie rezolvate înainte de sarcină, deoarece se poate ajunge în situaţia administrării unor tratamente de urgenţă, total inadecvate pentru o femeie însărcinată.
Tu când ai fost ultima dată la stomatolog ?[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]