[vc_row][vc_column][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]
Bruxismul este o mânie inconștientă, un tic, care constă în scrâșnirea sau strângerea puternică a dinților în timpul zilei (diurn) și/sau noaptea în timpul somnului (nocturn).
Trebuie să știm că 1 din 4 persoane suferă de această mânie.
Exista două tipuri de bruxism:
- bruxismul centrat – constă în strângerea puternică a dinților fără a-i mișca;
- bruxismul excentrat – presupune scrâșnirea dinților cu mișcarea fălcilor ca și cum persoana respectivă ar mesteca în vid.
Bruxismul centrat poate antrena adesea dureri maxilare.
Bruxismul excentrat este mai jenant pentru persoana care doarme alături și provoacă daune dinților.
Care este cauza bruxismului?
Bruxismul nu are o cauză bine definită, ci variază de la caz la caz, iar părerile specialiștilor diferă. S-au dovedit legături de cauzalitate cu mai mulți factori, cum ar fi:
- stresul emoțional pozitiv sau negativ: o dorință puternică, o întâmplare marcantă din trecut, supărarea sau mânia, anxietatea, frica, durerea, frustrarea, discomfortul. (adesea acestea sunt asociate cu dizarmoniile din familie sau cu probleme școlare, dar nici acest lucru nu este obligatoriu).
- lipsa odihnei: durata somnului și capacitatea de relaxare.
- personalități agresive, perfecționiste, obsesive sau persoanele grăbite și nerăbdătoare să își atingă un anumit scop, au tendință crescută de a dezvolta bruxism.
- tulburări de ocluzie – dinții nu sunt aliniați corect, sunt în erupție (mai ales în perioada de schimbare a dinților).
- o obturație recentă sau o lucrare protetică recenta care e “mai înaltă”.
Unii incriminează și obstruarea parțială a căilor aeriene prin hipertrofii amigdaliene sau vegetații adenoide (polipi).
Dintre acestea se pare că schimbarea dinților de lapte cu dinții permanenți, dizarmonia dintre creșterea oaselor maxilare și erupția, mărimea sau numărul dinților prezenți la un moment dat în cavitatea bucală ar fi cea mai frecventă cauză a bruxismului la copii.
Care sunt semnele si simptomele bruxismului?
- dureri faciale;
- marginile dinților devin plate în urma uzurii. Dantura este atât de degradată încât smalțul este abrazat, lăsând expusă dentina. Atunci când este expusă, dentina poate deveni sensibilă;
- zgomot specific la culcare, în timpul somnului sau/și ziua;
- oboseala dureroasă a mușchilor feței, dureri în oasele maxilare, dureri ale articulației temporo-mandibulare, dureri în zona urechilor, eventual dureri de cap;
- mobilitatea dinților;
- retracții gingivale sau pungi parodontale.
Dacă recunoasteți în simptomele de mai sus unul din semnele pe care le experimentați și d-voastră, atunci trebuie să consultați un medic stomatolog al clinicii stomatologice SOLdentaX Buzău.
Tratamentul bruxismului
Medicii stomatologi al clinicii stomatologice SOLdentaX vă pot diagnostica dacă suferiți de bruxism și vă pot sfătui asupra modalităților terapeutice adecvate, individualizate, pentru a opri acest obicei.
Dacă este cazul, ei vor elimina cauza prin echilibrarea ocluziei. Pentru a ameliora durerile musculare, poate fi necesară terapia fizică. Exista o multitudine de terapii comportamentale care pot fi aplicate. În cazul în care stresul este cauza bruxismului, este nevoie ca pacienții să găsească metode de relaxare.
Persoanele pentru care este dificil să gestioneze stresul, pot avea nevoie de ajutor specializat ce constă în prescrierea unui relaxant muscular pentru a relaxa musculatura mandibulară.
Poate fi confecționată o gutieră specială care se aplică pe dinți. Ea impiedică frecarea dinților între ei, prevenind astfel uzura lor. Cel mai frecvent este prescrisă pentru bruxismul nocturn.
O metodă utilizată pentru tratarea leziunilor provocate de cazuri mai serioase de bruxism implică reconturarea sau reconstrucția suprafețelor ocluzate prin coroane de înveliș a dinților.
Tu când ai fost ultima dată la medicul stomatolog?[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]