[vc_row][vc_column][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]STIAȚI CĂ…..?
Produsele lactate precum iaurtul, kefirul, brânza au foarte mult calciu și fosfor care ajută la fortifierea smalțului dentar și la remineralizare.
Studii în domeniu arată că vitamina D este un nutrient esențial în reglarea proteinelor ce compun smalțul dentar. Prin urmare, alimentele bogate în vitamina D precum uleiul de pește, peștele de apă dulce, gălbenușurile de ou sunt foarte bune pentru întărirea smalțului.
Vitamina K protejează smalțul dentar
Vitamina K este esențială pentru dezvoltarea osoasă și absorbția mineralelor. Când face pereche cu vitamina D, smalțul dentar va avea mai mult de câștigat. Alimente bogate în vitamina K sunt legumele crucifere precum broccoli și conopida.
Merele, morcovii, ţelina, broccoli şi varza sunt ideale dacă sunt mâncate crude. Toate sunt bogate în celuloză, un nutrient care funcţionează ca o periuţă de dinţi naturală, îndepărtând resturile de mâncare şi bacteriile din gură. Benefică pentru sănătatea dinţilor este şi brânza maturată. Este bogată în fosfaţi, substanţe care ajută la neutralizarea acizilor, responsabili de erodarea smalţului dinţilor.
Când bei apă, îți clătești gura. Astfel se curăță bacteriile și resturile alimentare dintre dinți care pot cauza un miros neplăcut sau chiar carii. Pentru sănătatea ta dentară medicii clinicii stomatologice SOLdentaX din buzău îți recomandă să îți clătești gura cu apă dupa ce ai consumat alimente foarte acide precum lămâile, alcoolul sau cafeaua. Fiind bine hidratat, organismul tău se va putea apăra mai bine împotriva bacteriilor sau altor boli ce îți amenință gingiile și dinții.
Alimente care atacă dinţii
Dacă nu știai deja, îți spun specialiștii de la clinica stomatologică SOLdentaX că dinţii sunt afectaţi de fructele de pădure, vinul roşu, sosul de soia, cafeaua şi ceaiul, care îi îngălbenesc. Citricele, băuturile carbogazoase, alimentele fermentate (murături, iaurturi, vinuri albe) atacă smalţul dinţilor fiind bogate în acid. Alimentele foarte colorate sunt contraindicate. Pentru a atenua efectul colorării smalţului, medicii stomatologi ai clinicii stomatologice SOLdentaX din Buzău te sfătuiesc să clătești cu apă după ce le consumi. Carbohidraţii simpli (pâine albă şi bomboane) şi alimentele procesate sunt transformaţi în zahăr care favorizează dezvoltarea bacteriilor şi a cariilor. În zilele în care le consumi, trebuie să te speli mai des pe dinţi şi să folosești ața dentară. Caramelele, jeleurile, brânzeturile cleioase, untul de arahide şi toate celelalte alimente care se lipesc de dinţi sunt destul de periculoase pentru sănătatea dentară. După ce le mâncati, spălaţi-vă pe dinţi.
Băuturile acidulate dăunează danturii.[/vc_column_text][vc_single_image image=”574″ img_size=”1300×500″ alignment=”right”][/vc_column][/vc_row]