Endodonția reprezintă ramura medicinei dentare care are în vedere diagnosticarea și tratarea afecțiunilor pulpei dentare. Mai pe scurt, se ocupă cu tratamentul de canal al dinților afectați până la pulpa dentară.

Ce înseamna tratamentul endodontic? Sau tratamentul de canal?

Este cunoscut popular ca și “scoaterea nervului”.

Este intervenția prin care un dinte cu o carie profundă, până la pulpa dintelui , este salvat de la extracție (pierderea dintelui).

Afectiunile pulpei dentare apar din cauza unor carii profunde care nu au fost tratate la timp, într-o fază incipientă, însă și din cauza unor afecțiuni de cauză parodontală. (vezi parodontologie)

Foarte mulți pacienti care au mai trecut prin această experientă privesc această manoperă cu teamă, amintindu-și  că a fost o experiență dureroasă. Însă, astăzi, vă puteți așeza pe scaunul medicului mai puțin temători, pentru că nici măcar anestezia nu mai este ce era odată. Acum folosim un spray cu Lidocaină pentru a anestezia mucoasa înainte de puncția anesteziei, astfel că, pacientul nu simte durere.

Tratamentul se face sub anestezie locală, fără durere, și poate varia ca număr de vizite la medicul stomatolog între 1 și 3 ședințe, manopera finalizându-se cu obturația radiculară (obturația de canal).

Care sunt avantajele și dezavantajele tratamentului endodontic?

Împiedică extinderea infecției la dinții vecini.

După îndepărtarea nervului, canalele vor fi obturate (sigilate),  iar DINTELE ESTE SALVAT!

În timp, dintele suferă o modificare de culoare, care se poate corecta prin albire endodontică sau prin aplicarea unor coroane dentare.

Uneori, se poate simți o ușoară sensibilitate la nivelul dintelui tratat.

Cum știu dacă am nevoie sa apelez la un medic endodont, ce simptome pot apărea?

Specialistul clinicii stomatologice SOLdentaX din Buzău, în ENDODONȚIE vine și vă lămurește:

Simțiți durere spontană sau pulsații la presiune (mușcătură).

Aveți sensibilitate la lichidele reci sau fierbinți.

Ați avut sau aveți o carie profundă care a dus la apariția unui abces gingival.

Dacă da, contactați-ne.