[vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]Cu totii cunoastem senzatia de “strepezire” a dintilor. Dar cum este aceasta explicata si cat de departe poate ajunge?
Ce este eroziunea acida?
Eroziunea acida este o pierdere de substanta dura dentara (smalt) ce apare ca urmare a expunerii continue a dintilor atacului acid.
Acest tip de afectiune este comuna mai ales în randul persoanelor cu tulburari de alimentatie. Alte surse de eroziune dentara se întalnesc la persoanele bulimice sau care sufera de reflux gastro-esofagian – voma constanta.
Numarul pacientilor cu aceste leziuni dentare este în continua crestere în zilele noastre. Sunt pacienti ai caror dinti au smaltul perforat sau chiar “dizolvat”. Afectarea poate fi severa determinand printre altele, sensibilitati dentare al caror tratament poate fi doar cel endodontic.
În mod surprinzator, chiar si persoanele cu o dieta sanatoasa sunt expuse atacului acid asupra dintilor. Din nefericire aceste leziuni sunt tot mai frecvente la tineri si au probabilitate mare de asociere a cariilor.
Exista si alte tipuri de leziuni dentare necarioase:
Atritia : Atritia este o uzura dentara determinata de contactele functionale sau nefunctionale dintre dintii de pe cele doua arcade. De multe ori, atritia este cauzata de “scrasnirea” necontrolata a dintilor care apare in anumite afectiuni precum bruxismul.
Abrazia : Abrazia dentara este o uzura mecanica care apare datorita contactelor dintre dinti si alimente in timpul masticatiei. Abrazia poate aparea si in cazul folosirii unor periute de dinti cu peri prea duri, periajului agresiv, in cazul folosirii incorecte a atei dentare sau a obiceiului de a musca frecvent obiecte dure (unghii, creionul, capace de la sticle etc.).
Care sunt cauzele eroziunii dentare ?
Eroziunea dentara este cauzata de “atacuri acide” repetate asupra smaltului dintilor.
Alimente si bauturi acide
Alimentele acide sunt cea mai frecventa cauza a eroziunii dentare. Bauturile cu pH acid care pot determina aparitia eroziunii includ sucurile de fructe (in special portocale si mere), vinul, berea sau bauturi carbogazoase (cola, limonada).
O dieta bogata in carbohidrati (zaharuri) poate de asemenea favoriza eroziunea dentara. Este important sa retineti ca frecventa consumului de alimente acide joaca un rol cu mult mai important in aparitia eroziunii decat cantitatea totala ingerata.
Saliva are un rol important in neutralizarea pH-ului acid si protejarea smaltului impotriva demineralizarii (demineralizarea smaltului apare in urma atacurilor acide repetate asupra dintelui).
Daca atacurile acide asupra smaltului sunt foarte frecvente, acesta nu mai are timp sa se refaca. Cu timpul, dintii vor incepe sa piarda smalt de la suprafata.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]Cum sa evitam atacul acid asupra dintilor?
Atentie asupra cauzei!
Consumul regulat si prelungit de vin, sucuri de fructe si legume (lamaie, grapefruit, rodie) , sucuri si sosuri de salata pe baza de otet.
Consumul de legume si fructe de-a lungul întregii zile.
Gustarile de tip snack – multe dintre acestea sunt acide.
Folositi o pasta de dinti cu fluor. Fluorul ajuta la remineralizarea si protejarea smaltului. Puteti folosi si alte preparate cu fluor : ape de gura sau geluri aplicate pe suprafata dintilor.
Evitati periajul timp de o ora dupa consumul de alimente si bauturi acide.
Alimentele si bauturile acide demineralizeaza smaltul dentar facandu-l predispus eroziunii prin periere. Asteptati o ora înainte de periaj.
De asemenea, este foarte important sa nu va periati mult si oricand; perierea excesiva este abraziva si erodeaza dintii. Folositi ata dentara si scobitorile între periajul de dimineata si cel de seara.
Nu va lasati speriati de consumul alimentelor acide. Sunt trei factori critici care determina gravitatea dietei acide asupra dintilor:
Aciditatea – Bauturile cu pH scazut precum sucurile neacidulate sau limonada sunt printre cele mai inofensive.
Frecventa – Oricine poate consuma o cola din cand în cand fara a afecta dintii- conteaza ce bem în mod obisnuit.
Timpul de expunere – Sorbirea bauturilor acidulate (sau, mai rau, clatirea dintilor înainte de înghitire) ofera acestora mai mult timp de atac asupra smaltului. Pentru a minimiza acest atac acid, nu sorbiti si tineti pe cat posibil sucul departe de dinti.
Exista tratamente speciale pentru eroziunea dentara ?
Eroziunea dentara nu trebuie intotdeauna tratata clinic. Controalele periodice regulate pot preveni aparitia sau agravarea afectiunii.
Totusi, in unele cazuri dentina devine expusa si este important ca dintele sa fie protejat pentru a preveni aparitia sensibilitatii. Uneori, o simpla obturatie fotopolimerizabila va rezolva problema. In situatii mai avansate, medicul stomatolog va confectiona o fateta dentara sau o coroana.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]