PROTETICA FIXĂ ȘI MOBILĂ
Protetica dentară studiază metodele și tehnicile de protezare cu ajutorul lucrărilor fixe sau mobilizabile. În general, protezele fixe sunt confecționate în laborator, de către tehnicianul dentar, dar numeroase lucrări fixe provizorii pot fi realizate și în cabinetul stomatologic.
Lucrările protetice fixe (cimentate) sunt considerate fixe dat fiind faptul ca sunt cimentate definitiv pe dintii naturali sau artificiali.
Coroanele dentare: O coroană dentară poate fi plasată pe dintele care trebuie tratat. Aceasta protejează un dinte, atunci când este rupt, devitalizat, decolorat sau uzat. Coroana este, de obicei, ceramică, dar și alte materiale pot fi folosite la realizarea sa. Acesta înlocuiește partea vizibilă a dinților și îți poate oferi beneficiile timp de mai multi ani, în funcție de calitatea sa și în funcție de igiena orală a pacientului.
În protetică, portelanul este cel mai compatibil material. Aceste lucrări conferă avantaje incontestabile din punct de vedere estetic și funcțional comparativ cu alte tipuri de lucrări protetice (rezistență mare la uzură, biocompatibilitate cu țesuturile învecinate, stabilitate coloristică excelentă, retenție scazută la placa bacteriană).
LUCRĂRI PROTETICE MOBILE
Protetica dentară mobilă redă pacientului integritatea arcadelor dentare cu ajutorul protezelor dentare mobile și mobilizabile care nu sunt cimentate în cavitatea bucală nemaiexistând dinți restanți. Protezele mobile sunt de 2 feluri: proteze dentare partial mobile și proteze dentare total mobile.
Astfel de lucrări sunt îndepartate zilnic pentru a fi igienizate. Pot fi totale sau parțiale, de culoare roz sau din material transparent. În prezent, astfel de proteze sunt cu mult mai estetice si mai confortabile decat modelele precedente. Pe lângă faptul că înlocuiește dinții naturali, proteza dentară protejează maxilarul de deformări și malformații.