Periodontita poate fi prevenită. De obicei, cauza acestei afecțiuni o reprezintă o igienă orală deficitară. Spălatul pe dinți de două ori pe zi, folosirea aței interdentare zilnic și controlul periodic la stomatolog pot reduce semnificativ riscul de apariție a periodontitei.
Placa și tartrul depus între dinți și gingie se extind la osul de susținere al acestora. Gingiile se tumefiază și sângerează, apare halitoza și pierderea dinților. Pentru a determina cât de severă este periodontita, se efectuează radiografia dentară, pentru a măsura profunzimea buzunarelor din gingie. Igienizările profesionale repetate si uneori chirurgia dentară și antibioticele sunt necesare.
Periodontita este una dintre cauzele principale de pierdere a dinților la adulți și este cauza principală la persoanele în vârstă. Infecția erodează osul care susține dinții și slăbește atașamentele. Un dinte afectat poate cădea sau poate necesita extracție.
Cauze si patogenie
Periodontita este inflamația peridonțiului - țesutul care susține dinții.
Peridonțiul este format din patru țesuturi:
- gingia sau țesutul gingival
- cementum sau stratul exterior al rădăcinii dinților
- osul alveolar sau șosetele osoase în care sunt ancorați dinții
- ligamentele periodontale care sunt fibre din țesut conjunctiv care merg între cement și osul alveolar.
Prevenție
Măsuri de igienă orală zilnice pentru a preveni boala periodontică:
- periajul adecvat regulat, de două ori pe zi, pacientul încercând să introducă perii sub linia gingivală pentru a ajuta la eliminarea multiplicării bacterio-micotică și formarea de placă gingivală
- folosirea zilnică a aței dentare precum și spalatul în spatele ultimului dinte,
- folosirea unui antiseptic - apă de gură; clorhexidina gluconat din apa de gură alături de igiena orală grijulie poate vindeca gingivita deși nu poate reversa pierderea atașamentului datorat periodontitei,
- folosirea unei perii de dinți moi pentru a preveni distrugerea smalțului și a gingiilor sensibile
- control dentar regulat și curățirea profesională a dinților pentru a identifica semnele periodontitei și a monitoriza răspunsul la tratament.
Medicii noștri dentiști folosesc instrumente speciale pentru a debrida dinții sub linia gingivală și a distruge placa dezvoltată aici. Acesta este tratamentul standard pentru a preveni progresia la periodontita stabilită. Studiile arată ca debridarea periodontală determină cresterea plăcii bacteriene în locurile curățate la 3 - 4 luni. Astfel, în teorie sunt necesare igienizări profesionale la fiecare 3 - 4 luni pentru a preveni instalarea periodontitei. O cauză contribuitoare poate fi cantitatea scăzută de selenium din dietă, crescând riscul de 13 ori. Se recomandă consumul de alimente bogate în selenium.
Prevenție
- detartraj profesional regulat
- schimbarea periuței de dinți o dată la trei luni
- spălarea pe dinți de două ori pe zi sau după fiecare masă
- folosirea aței interdentare o dată pe zi
- utilizarea apei de gură
- spălați-vă pe dinți de cel puțin două ori pe zi sau chiar după fiecare masă
- luați în considerare utilizarea unei periuțe de dinți electrică, care poate fi mai eficientă în îndepărtarea plăcii bacteriene și a tartrului